Piecki czy gomółki? Patriotyzm kulinarny jako forma szacunku dla dziedzictwa kulturowego

Tytuł naszego projektu nawiązuje do produktu lokalnego odkrytego podczas realizowanych przez nas w roku 2022 warsztatów kulinarnych, jakim są piecki nazywane także gomółkami. Jest to typ zapomnianego podsuszanego sera, stanowiącego element dziedzictwa kulinarnego i kulturowego naszego regionu. Niniejszy projekt jest inspirowany produktami lokalnymi, ze szczególnym uwzględnieniem piecków i innych produktów, które chcemy poznać a jednocześnie promować jako lokalne dziedzictwo. Projekt ma za zadanie pogłębienie świadomości miejsca i rozwijanie patriotyzmu kulinarnego, jako formy pokojowej i prospołecznej manifestacji świadomości narodowej i regionalnej.

 

Aktualności

W dn. 29-31 sierpnia 2023 odbyła się wizyta studyjna w ramach projektu pn. "Piecki czy gomółki? Patriotyzm kulinarny jako forma szacunku dla dziedzictwa kulturowego", realizowanego przez nasze Stowarzyszenie. Pięćdziesiąt członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków odwiedziło Śliwkowy Szlak w Małopolsce, by wziąć udział w szeregu zajęć warsztatowych poświęconych produkcji a także wykorzystaniu produktów lokalnych.

Wizyta rozpoczęła się w Winnicy Nowizny, gdzie omówiony został sposób uprawy winorośli w Polsce a także różnice między produkcją wina w Polsce i za granicą. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się z procesem winifikacji oraz sprzętami niezbędnymi w tradycyjnym procesie produkcji wina. Kolejnym punktem programu był Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Korzennej – gospodynie wzięły udział w pokazie pracy inkubatora i prezentacji oraz degustacji produktu lokalnego jakim jest sok gruszkowy. W Wiosce Szlachetnej Śliwki w Dobrocieszu panie obejrzały zabytkową suszarnię, spotkały się z producentami suszonej śliwki, poznając praktyczne aspekty wykorzystania produktów lokalnych do celów komercyjnych i wreszcie degustowały specjały śliwkowe. Ostatnim odwiedzanym miejscem była Osada Młyńska w Roztoce – Brzezinach - uczestniczki wyjazdu zwiedzały zabytkowy budynek mieszkalny, młyn i tartak oraz stodołę z przełomu XIX i XX w.; następnie wzięły udział w uruchomieniu młyna i pokazie mielenia wraz z degustacją potrawy wykonanej z ekologicznej mąki orkiszowej - proziaka.

Projekt dofinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030.

  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku
  • Gospodynie na śliwkowym szlaku

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613