Piecki czy gomółki? Patriotyzm kulinarny jako forma szacunku dla dziedzictwa kulturowego

Tytuł naszego projektu nawiązuje do produktu lokalnego odkrytego podczas realizowanych przez nas w roku 2022 warsztatów kulinarnych, jakim są piecki nazywane także gomółkami. Jest to typ zapomnianego podsuszanego sera, stanowiącego element dziedzictwa kulinarnego i kulturowego naszego regionu. Niniejszy projekt jest inspirowany produktami lokalnymi, ze szczególnym uwzględnieniem piecków i innych produktów, które chcemy poznać a jednocześnie promować jako lokalne dziedzictwo. Projekt ma za zadanie pogłębienie świadomości miejsca i rozwijanie patriotyzmu kulinarnego, jako formy pokojowej i prospołecznej manifestacji świadomości narodowej i regionalnej.

 

Aktualności

W dn. 9-10 sierpnia 2023 r. odbyła się wizyta studyjna w ramach projektu "Piecki czy gomółki? Patriotyzm kulinarny jako forma szacunku dla dziedzictwa kulturowego", realizowanego przez nasze Stowarzyszenie. Pięćdziesiąt osób z gminy Raszków wzięło udział w szeregu zajęć warsztatowych promujących i prezentujących produkcję a także wykorzystanie produktów lokalnych.

Podczas zajęć w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie uczestnicy poznali recepturę wyrobu białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej i wspólnie ją przygotowali pod kierunkiem technologa żywności mgr inż. Przemysław Tecława – trzeciego z pokolenia znanych i cenionych w naszym województwie rzeźników poznańskich. Natępnie wzięli udział w pokazie produkcji rogali świętomarcińskich w Rogalowym Muzeum Poznania, na który złożyły się poznanie receptury i składników używanych do produkcji rogali świętomarcińskich, legendy o powstaniu rogali, wypiek rogali świętomarcińskich oraz poznanie elementów poznańskiej gwary.
Drugi dzień wyjazdu rozpoczął się od zwiedzania wystawy oraz warsztatów wypieku pierników w Muzeum Toruńskiego Piernika w Toruniu. Nastepnie w Olenderskim Parku Etnograficznym w Wielkiej Nieszawce odbyły się zajęcia kulinarne poświęcone roślinom jadalnym z okolicznych łąk - uczestnicy dowiedzieli się gdzie je znaleźć, jaki mają one wpływ na zdrowie i jak przyrządzić z nich smaczny posiłek. Z zebranych pokrzyw przygotowali farsz do pierogów, które następnie ugotowali na zabytkowym, murowanym piecu opalanym drewnem.
Projekt dofinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030.

  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo
  • Patriotyzm kulinarny wyjazdowo

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613