Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny (KGW)

Głównymi działaniami w ramach zadania będą oryginalne i innowacyjne warsztaty kulinarne z wykorzystaniem nowoczesnych metod gotowania dawnych potraw, warsztaty ogrodnicze z zakresu rolnictwa permakulturowego, działania animacyjne i integracyjne oraz wizyty studyjne dla beneficjentów projektu - 50 członków kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków, których wspólnym mianownikiem ma być „patriotyzm kulinarny”, rozumiany jako poczucie tożsamości narodowej i regionalnej poprzez pielęgnowanie tradycji w połączeniu z nowoczesnością. Wydamy też bezpłatną publikację prezentującą przebieg projektu.

 

Aktualności

Członkinie kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków uczestniczyły w kolejnych warsztatach w ramach projektu "Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny". Warsztaty odbyły się w dn. 3-4 września 2022 r. a prowadzili je Anna Rumińska ze Slow Food Dolny Śląsk oraz Bruno Zachariasiewicz z Fundacji Plastformers. Głównymi celami tej części projektu były zwiększenie wiedzy w zakresie dziedzictwa kulinarnego regionu, racjonalnego żywienia i zrównoważonego środowiskowo ogrodnictwa domowego a także pogłębienie świadomości miejsca i rozwijanie patriotyzmu kulinarnego, jako formy pokojowej i prospołecznej manifestacji świadomości narodowej i regionalnej oraz szacunku dla dziedzictwa kulturowego.

W trakcie warsztatów kulinarnych w świetlicy wiejskiej w Moszczance gospodynie wykonały potrawy staropolskie (białą polewkę, tartuchy, kloski marchwiane, prędki ser, modrą radziwiłłowską i brajkę prosianą), reprezentujące różne pożytki tradycyjnego gospodarstwa wielkopolskiego: łąkę, pole, zagrodę, wodę, ogród, sad i las. Potrawy były spójne z filozofią zrównoważonego rolnictwa i konsumpcji. Jednocześnie w Starej Oborze w Skrzebowej oraz w jej otoczeniu odbywały się warsztaty ogrodnicze, na które składały się m.in. wprowadzenie do permakultury, pokaz przygotowania gorącego 18-dniowego kompostu metodą Berkeley, porównanie z innymi metodami kompostowania, przygotowanie herbaty kompostowej metodą dr Elaine Ingham, omówienie budowy podwyższonych grządek różnego typu, permakulturowego zarządzania wodą, retencji i przeciwdziałania suszy.

Projekt sfinansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.

  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo
  • Gospodynie szkołiły się kulinarnie i ogrodniczo

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613