Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny (KGW)

Głównymi działaniami w ramach zadania będą oryginalne i innowacyjne warsztaty kulinarne z wykorzystaniem nowoczesnych metod gotowania dawnych potraw, warsztaty ogrodnicze z zakresu rolnictwa permakulturowego, działania animacyjne i integracyjne oraz wizyty studyjne dla beneficjentów projektu - 50 członków kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków, których wspólnym mianownikiem ma być „patriotyzm kulinarny”, rozumiany jako poczucie tożsamości narodowej i regionalnej poprzez pielęgnowanie tradycji w połączeniu z nowoczesnością. Wydamy też bezpłatną publikację prezentującą przebieg projektu.

 

Aktualności

W dn. 9-11 sierpnia 2022 r. odbyła się pierwsza wizyta studyjna dla członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków w ramach projektu "Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny ". Pięćdziesiąt pań pojechało na Lubelszczyznę, by wziąć udział w szeregu zajęć warsztatowych poświęconych kuchni tradycyjnej oraz rolnictwu permakulturowemu.

Wyjazd rozpoczęły warsztaty w Manufakturze Różanej w Starej Wsi, podczas których uczestniczki poznały sposób obróbki, prawidłowego wykorzystania oraz właściwości płatków i owoców róży, które posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne, są bogate w witaminę C i wzmacniają odporność. W Olejarni Świątecznej w Ruszowie panie dowiedziały się jak i z jakich roślin powstaje olej, jak działają maszyny i urządzenia do bicia oleju metodą tradycyjną. Poznały także historię produktu regionalnego jakim jest olej świąteczny. Zakończeniem wyjazdu były warsztaty permakulturowe w siedlisku „Dolina Mgieł” w Bagininie. Tam zaprezentowane zostały różne techniki uprawy warzyw, kompostowania, agroleśnej hodowli drobiu, sadownictwa permakulturowego, regeneracji gleby, naturalnych nawozów i środków ochrony roślin. Omówione zostało także działanie toalety kompostującej produkującej drzewa, biologicznej oczyszczalni szarej wody, kurzego traktora oraz uprawy grzybów jadalnych i leczniczych.
Projekt sfinansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.

 

  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura
  • Kuchnia tradycyjna i permakultura

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613