Nasz lokalny patriotyzm kulinarny (KGW)

Głównym celem zadania jest zwiększenie wiedzy i umiejętności 50 członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków w zakresie wykorzystania w kuchni tradycyjnych produktów kulinarnych a także poznanie i prezentacja dawnego wielkopolskiego zwyczaju ludowego - wywożenia młodożeńcowej, poprzez udział w szeregu warsztatów i wizyt studyjnych oraz publicznej prezentacji zdobytych umiejętności.


Głównymi działaniami w ramach zadania będą oryginalne i innowacyjne warsztaty kulinarne z wykorzystaniem nowoczesnych metod gotowania dawnych potraw, działania animacyjne i integracyjne, wizyty studyjne dla beneficjentów projektu a także przyswojenie wielkopolskiego zwyczaju ludowego - wywożenia młodożeńcowej, których wspólnym mianownikiem ma być „lokalny patriotyzm kulinarny”, rozumiany jako poczucie tożsamości narodowej i regionalnej poprzez pielęgnowanie tradycji w połączeniu z nowoczesnością. Podsumowaniem będzie otwarte wydarzenie, podczas którego beneficjentki pokażą społeczności lokalnej, czego nauczyły się podczas projektu. Zadaniem gospodyń będzie przygotowanie i zaprezentowanie dań, których sposób przygotowania poznają podczas całego projektu. W ramach tego wydarzenia odbędzie się publiczna prezentacja wielkopolskiego zwyczaju ludowego - wywożenia młodożeńcowej. Do udziału w projekcie i w koncercie podsumowującym zaprosimy także Zespół Tańca Ludowego "Swojacy" z Moszczanki wraz z dziecięcą kapelą dudziarską, które włączą się w obrzęd a także zaprezentują inne regionalne tańce. Nowo poznany obrzęd "wywożenia młodożeńcowej" zostanie zaprezentowany w gwarze wielkopolskiej. Wydamy też bezpłatną publikację prezentującą efekty projektu.

Dofinansowanie

Aktualności

W niedzielę 26 września 2021 odbyły się kolejne warsztaty kulinarne dla członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków. W świetlicy wiejskiej w Moszczance spotkało się 50 pań (w dwóch grupach) uczestniczących w projekcie "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny".
Warsztaty prowadziła Joanna Włodarska z Akademii Siedliska pod Lipami z Żuław Elbląskich.
Zajęcia dotyczyły pieczenia chleba oraz przygotowywania kiszonek. Najpierw uczestniczki poznawały właściwości prozdrowotne poszczególnych rodzajów pieczywa i rozmawiały o tym, co się dzieje z mąką poddaną fermentacji gdy powstaje zakwas. Oczywiście upieczono (i zjedzono) chleb, każda z pań zabrała też do domu swoją porcję zakwasu. Gospodynie poznawały także tajniki sporządzania kiszonek - dowiedziały się jak przygotowywać solanki i dobierać przyprawy do różnych rodzajów kiszonek. Następnie własnoręcznie przygotowały kiszonki z pomidorów koktajlowych, kalafiora, cytryny, jabłek i marchewki.
Projekt sfinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.
Zdjęcia: Karol Marszał

     

  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW
  • Kolejne warsztaty dla członkiń KGW

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613