Aktualności 2023

Pięćdziesięciu seniorów z gminy Raszków uczestniczyło w warsztatach kulinarnych realizowanych w ramach projektu pn. "Piecki czy gomółki? Patriotyzm kulinarny jako forma szacunku dla dziedzictwa kulturowego". Tematem zajęć było regionalne dziedzictwo kulinarne ze szczególnym podkreśleniem tradycji twarowarskich i serowarskich. Warsztaty, które odbyły się w świetlicy w Moszczance w dn. 18-19 sierpnia 2023 r., prowadziła Anna Maria Rumińska - etnolożka, antropolożka kultury i jedzenia.

Przedmiotem zajęć było nabycie takich umiejętności, jak fermentacja i przetwórstwo mleka oraz tworzenie tradycyjnego nabiału; obróbka ziół i warzyw do fermentacji oraz przyrządzanie potraw z udziałem przygotowanych produktów. Potrawy pochodziły z tradycji kulinarnej Wielkopolski, a receptury zostały opracowane na podstawie wcześniejszych badań terenowych oraz źródeł historycznych. Uczestnicy dowiedzieli się m.in., jakie proste, tanie i efektywne dania można zrobić z twarogu i poznali stare techniki kulinarne, pozwalające zrobić dobry nabiał bez zbędnych chemikaliów. Głównym bohaterem zajęć były piecki raszkowskie - skromny, tradycyjny, zapomniany typ sera odkryty w trakcie warsztatów kulinarnych realizowanych w ubiegłym roku. W ten sposób na nowo poznany został produkt, który stanowi element zapomnianego dziedzictwa kulinarnego i kulturowego regionu. Innymi poznanymi serami były: twaróg z drabinki, twaróg z powązki, twaróg kozi w stylu neolitycznym, twaróg krowi w stylu epoki brązu, żelaza i PRL. Podsumowaniem każdego dnia warsztatów była integracyjna biesiada, podczas której spożywane były wcześniej przygotowane dania: zupa jarzynowa z kruszonką raszkowską, kiełbasa na jałowcu, kloski szałszowe, surówka z czarnej rzepy, szałsza lebiodowa oraz pietruszkowo-czosnkowa, kwaszenina (kiszonki), kartofle tarte z cebulą i napar z nasion barszczu.

Zadanie dofinansowane jest ze środków Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025, Edycja 2023.

Zdjęcia: Karol Marszał

  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie
  • Poznali piecki raszkowskie


Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613