W październiku 2022 r. wydaliśmy książkę "Patriotyzm kulinarny jako ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny", podsumowującą projekt edukacyjny pod podobną nazwą. Jest to publikacja o tematyce kulinarno-ogrodniczej, łącząca cechy reportażu powarsztatowego, książki kucharskiej i poradnika ogrodniczego (permakulturowego). Opisuje przebieg projektu, w którym uczestniczyło 50 członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków, na który składały się warsztaty kulinarne, ogrodnicze i zielarskie a także wizyty studyjne poświęcone kuchni tradycyjnej. Autorami książki są trenerzy prowadzący warsztaty kulinarne - Anna Rumińska oraz permakulturowe - Bruno Zachariasiewicz
Projekt został sfinansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Realizatorem było Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.