W dn. 24-25 sierpnia 2022 r. odbyły się warsztaty kończące projekt "Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny", skierowany do pięćdziesięciu seniorów z gminy Raszków. Głównymi celami tej części projektu były zwiększenie wiedzy w zakresie dziedzictwa kulinarnego regionu, racjonalnego żywienia i zrównoważonego środowiskowo ogrodnictwa domowego a także pogłębienie świadomości miejsca i rozwijanie patriotyzmu kulinarnego, jako formy pokojowej i prospołecznej manifestacji świadomości narodowej i regionalnej oraz szacunku dla dziedzictwa kulturowego.
W trakcie warsztatów kulinarnych w świetlicy wiejskiej w Moszczance seniorzy wykonali potrawy staropolskie, reprezentujące różne pożytki tradycyjnego gospodarstwa wielkopolskiego: łąkę, pole, zagrodę, wodę, ogród, sad i las. Potrawy były spójne z filozofią zrównoważonego rolnictwa i konsumpcji. Jednocześnie w Starej Oborze w Skrzebowej oraz w jej otoczeniu odbywały się warsztaty ogrodnicze, na które składały się m.in. wprowadzenie do permakultury, pokaz przygotowania gorącego 18-dniowego kompostu metodą Berkeley, porównanie z innymi metodami kompostowania, przygotowanie herbaty kompostowej metodą dr Elaine Ingham, omówienie budowy podwyższonych grządek różnego typu, permakulturowe zarządzanie wodą, retencja, przeciwdziałanie suszy.
Zadanie dofinansowane jest ze środków Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025, Edycja 2022. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.