Druga wizyta studyjna w ramach projektu "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny", skierowanego do członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków, rozpoczęła się 1 października od odwiedzin Garncarskiej Wioski w Kamionce k. Nidzicy (warmińsko-mazurskie). Tam panie wysłuchały prezentacji na temat genezy powstania wioski oraz upraw i zbioru dzikich ziół, zwiedziły Garncarską Wioskę oraz Rajski Ogród, gdzie zaprezentowane zostały uprawy zdrowej żywności, kwiatów jadalnych i ziół; wreszcie samodzielnie konfekcjonowały ziołowe herbaty.
Kolejnego dnia panie uczestniczyły w warsztatach z "dzikiej kuchni" w Wiosce Gręplarskiej Pachnącej Ziołami w Bukwałdzie k. Olsztyna. Na zajęcia złożyły się: prezentacja "Dzikie rośliny jadalne w wierzeniach ludowych", degustacja naparów roślinnych oraz herbat fermentowanych według starych ludowych przepisów oraz ciasteczek ziołowych do herbaty. Dodatkowo odbyło się wyjście w teren, gdzie rozpoznawano rośliny i omawiano, jak można je przygotować do spożycia.
Projekt sfinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.
Zdjęcia: Irena i Andrzej Jarmuszczakowie