W dn. 10-12 września 2021 odbyła się pierwsza wizyta studyjna dla członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków w ramach projektu "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny". Pięćdziesiąt pań pojechało na Podlasie i do Warszawy, by wziąć udział w szeregu zajęć warsztatowych poświęconych kuchni tradycyjnej i staropolskiej.
Pierwsza część wizyty miała miejsce w "Ziołowym Zakątku" w Korycinach na Podlasiu. Gospodynie zwiedzały najpierw Podlaski Ogród Ziołowy, poznając właściwości ziół i ich zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Następnie wzięły udział w warsztatach, podczas których przygotowywały własnoręcznie mieszanki przypraw oraz herbaty i nalewki ziołowe, które później zabrały ze sobą do domu.
Wizyta zakończyła się w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, gdzie odbyły się warsztaty kulinarne "Sekrety kuchmistrzowskie". Prowadzący zajęcia pokazali na podstawie oryginalnych przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, jak pobudzać smaki i wyobraźnię oraz jak zaskakiwać gości niecodziennymi rozwiązaniami kulinarnymi. Uczestniczki wyjazu przygotowały wspólnie rybę żółto po królewsku a na deser kaszę po węgiersku z młodych bań.
Projekt sfinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.