Druga wizyta studyjna w ramach projektu "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny" rozpoczęła się 10 sierpnia od odwiedzin Garncarskiej Wioski w Kamionce k. Nidzicy (warmińsko-mazurskie). Tam seniorzy wysłuchali prezentacji na temat genezy powstania wioski, zwiedzili Garncarską Wioskę oraz Rajski Ogród, gdzie zaprezentowane zostały uprawy zdrowej żywności, kwiatów jadalnych i ziół; wreszcie samodzielnie konfekcjonowali ziołowe herbaty.
Kolejnego dnia seniorzy uczestniczyli w warsztatach z "dzikiej kuchni" w Wiosce Gręplarskiej Pachnącej Ziołami w Bukwałdzie k. Olsztyna. Uczestnicy poznali, przyrządzili i zjedli pyszne chwasty z letnich łąk. Przygotowana została zupa pokrzywowa a także pesto z podagrycznika i sałatka z cukinii z ziołowymi przyprawami.
Projekt dofinansowany jest ze środków Programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025.
Galeria zdjęć