W dn. 20-22 lipca odbyła się pierwsza wizyta studyjna w ramach projektu "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny". Pięćdziesięciu seniorów pojechało do Warszawy i na Podlasie by wziąć udział w szeregu zajęć warsztatowych poświęconych kuchni tradycyjnej.
Wizyta rozpoczęła się w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, gdzie odbyły się warsztaty kulinarne "Sekrety kuchmistrzowskie". Prowadzący zajęcia pokazali na podstawie oryginalnych przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, jak pobudzać smaki i wyobraźnię oraz jak zaskakiwać gości niecodziennymi rozwiązaniami kulinarnymi. Uczestnicy przygotowali wspólnie dorsza w mleku szafranowym z surówką i szodonem na rabarbarze oraz arkas - staropolski deser mleczny z owocami.
Druga część wizyty odbyła się w "Ziołowym Zakątku" w Korycinach na Podlasiu. Seniorzy zwiedzali najpierw Podlaski Ogród Ziołowy, poznając właściwości ziół i ich zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Następnie wzięli udział w warsztatach, podczas których przygotowywali własnoręcznie mieszanki przypraw oraz herbaty i nalewki ziołowe, które później zabrali ze sobą do domu.
Projekt dofinansowany jest ze środków Programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025.
Zdjęcia: Karol Marszał i Andrzej Jarmuszczak
Galeria zdjęć