W niedzielę 29 sierpnia odbyły się warsztaty ziołowe dla członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków. W "Starej oborze" w Skrzebowej spotkało się 50 pań (w dwóch grupach) uczestniczących w projekcie "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny".
Warsztaty prowadziły Sara Grolewska oraz Anna Gruszka z Poznania - dyplomowane zielarki i animatorki kultury. Podczas warsztatów poprzedzonych spacerem w poszukiwaniu gatunków roślin, które można wykorzystać w ziołolecznictwie, uczestniczki poznały właściwości lokalnych ziół oraz bogactwo botanicznego otoczenia. Dowiedziały się, które rodzime rośliny były wykorzystywane w dawnej diecie i jak je przyrządzano. Zapoznały się ze składnikami mającymi działanie lecznicze, poznały, które rośliny są jadalne, jak wykorzystać je w kuchni i jak robiono to tradycyjnie na przestrzeni wieków. Na bazie pozbieranych roślin wykonały trzy ziołowe specjały, które mogą wykorzystać zarówno w kuchni jak i w domowej apteczce: wino ziołowe, krem do rąk oraz syrop.
Projekt sfinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.