W dn. 29-31 sierpnia 2023 odbyła się wizyta studyjna w ramach projektu pn. "Piecki czy gomółki? Patriotyzm kulinarny jako forma szacunku dla dziedzictwa kulturowego", realizowanego przez nasze Stowarzyszenie. Pięćdziesiąt członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków odwiedziło Śliwkowy Szlak w Małopolsce, by wziąć udział w szeregu zajęć warsztatowych poświęconych produkcji a także wykorzystaniu produktów lokalnych.
Wizyta rozpoczęła się w Winnicy Nowizny, gdzie omówiony został sposób uprawy winorośli w Polsce a także różnice między produkcją wina w Polsce i za granicą. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się z procesem winifikacji oraz sprzętami niezbędnymi w tradycyjnym procesie produkcji wina. Kolejnym punktem programu był Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Korzennej – gospodynie wzięły udział w pokazie pracy inkubatora i prezentacji oraz degustacji produktu lokalnego jakim jest sok gruszkowy. W Wiosce Szlachetnej Śliwki w Dobrocieszu panie obejrzały zabytkową suszarnię, spotkały się z producentami suszonej śliwki, poznając praktyczne aspekty wykorzystania produktów lokalnych do celów komercyjnych i wreszcie degustowały specjały śliwkowe. Ostatnim odwiedzanym miejscem była Osada Młyńska w Roztoce – Brzezinach - uczestniczki wyjazdu zwiedzały zabytkowy budynek mieszkalny, młyn i tartak oraz stodołę z przełomu XIX i XX w.; następnie wzięły udział w uruchomieniu młyna i pokazie mielenia wraz z degustacją potrawy wykonanej z ekologicznej mąki orkiszowej - proziaka.
Projekt dofinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030.