W czwartek 7 lipca 2022 r. odbyły się warsztaty ziołowe dla członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków. W "Starej oborze" w Skrzebowej spotkało się 50 osób (w dwóch grupach) uczestniczących w projekcie "Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny ".
Szkolenie prowadziła Sara Grolewska z Poznania - dyplomowana zielarka i animatorka kultury. Podczas warsztatów poprzedzonych spacerem w poszukiwaniu gatunków roślin, które można wykorzystać w ziołolecznictwie, uczestnicy poznali właściwości lokalnych ziół oraz bogactwo botanicznego otoczenia. Dowiedzieli się, które rodzime rośliny były wykorzystywane w dawnej diecie i jak je przyrządzano. Zapoznali się ze składnikami mającymi działanie lecznicze, poznali, które rośliny są jadalne, jak wykorzystać je w kuchni i jak robiono to tradycyjnie na przestrzeni wieków. Na bazie pozbieranych roślin wykonane zostały trzy ziołowe specjały, które mogą wykorzystać zarówno w kuchni jak i w domowej apteczce: mieszanka ziołowa, szampon oraz syrop.
Projekt sfinansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.