Aktualności 2022

Osoby w wieku od 60 roku życia zapraszamy do udziału w projekcie „Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny”. W ramach projektu odbędą się (drukiem wytłuszczonym zaznaczono główne punkty programu):

1. Wyjazd studyjny do Małopolski (wyjazd w środę 29 czerwca, powrót w piątek 1 lipca):

- wizyta w Krakowie: Muzeum Czartoryskich lub Kraków Podziemny oraz spacer po Starym Mieście. Zakwaterowanie w Nowym Wiśniczu; obiadokolacja i nocleg.

- śniadanie, zwiedzanie Zamku w Wiśniczu oraz Kopalni Soli w Bochni, warsztaty "Historia od kuchni czyli o barokowej kuchni na dworze w Wiśniczu" (tajniki staropolskiego stołu). Wizyta w EtnoMuzeum w Sobolowie. Obiadokolacja i nocleg.

- śniadanie, zwiedzanie gospodarstwa permakulturowego "Pacówka", wizyta w "Apilandii" - Interaktywnym Centrum Pszczelarstwa (zwiedzanie, warsztaty i mini-spa). Obiadokolacja. Powrót do Moszczanki w późnych godzinach wieczornych.

 

2. Warsztaty ziołowe - czwartek 7 lipca - podział na 2 grupy 25-osobowe – miejsce: „Stara obora” w Skrzebowej.

Podczas warsztatów poprzedzonych spacerem w poszukiwaniu gatunków roślin, które można wykorzystać w ziołolecznictwie, uczestnicy poznają właściwości lokalnych ziół. Dowiedzą się, które zioła są jadalne, jak wykorzystać je w kuchni i jak robiono to tradycyjnie na przestrzeni wieków. Na bazie pozbieranych roślin wykonają 3 ziołowe specjały, które będą mogli wykorzystać zarówno w kuchni jak i w domowej apteczce: syrop lub wino, herbatkę ziołową i szampon;

 

3. Wyjazd studyjny do Warszawy i na Roztocze (wyjazd we wtorek 9, powrót w czwartek 11 sierpnia):

- warsztaty kulinarne "Smaki Warszawy" w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie oraz równolegle zwiedzanie ogrodów pałacowych (podział na grupy). Pod okiem profesjonalnych kucharzy uczestnicy przygotują dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądą do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zakwaterowanie, kolacja i nocleg w Zamościu.

- śniadanie, warsztaty "Jak drzewiej biło się olej" w Olejarni Świątecznej w Ruszowie; rozpoznawanie roślin jadalnych w wąwozach lessowych k. Szczebrzeszyna; obiadokolacja regionalna w Zagrodzie Guciów; Wieczorne zwiedzanie Zamościa. Nocleg.

- śniadanie, zwiedzanie Muzeum Zamoyskich w Kozłówce, obiad, warsztaty w Manufakturze Różanej w Starej Wsi. Powrót do Moszczanki w późnych godzinach wieczornych.

 

4. Warsztaty kulinarne (świetlica w Moszczance)środa 24 sierpnia lub czwartek 25 sierpnia.

W trakcie 6-godzinnego warsztatu kulinarnego uczestnicy wykonają potrawy reprezentujące kulinarną tradycję wielkopolską oraz 7 pożytków tradycyjnego gospodarstwa wielkopolskiego: łąkę, pole, zagrodę, wodę, ogród, sad, las; podział na 2 grupy 25-osobowe.

równolegle (zamiana grup):

5.Warsztaty permakulturowe (ogrodnicze)środa 24 sierpnia lub czwartek 25 sierpnia.

W trakcie 6-godzinnego warsztatu pojawią się następujące treści: wprowadzenie do permakultury; przygotowanie gorącego 18-dniowego kompostu metodą Berkeley, porównanie z innymi metodami kompostowania; przygotowanie herbaty kompostowej metodą dr Elaine Ingham; budowa podwyższonych grządek typu bez przekopywania; permakulturowe zarządzanie wodą, retencja, przeciwdziałanie suszy, pokaz budowy i użycia starożytnej poziomicy - ramy A.

 

Plan poszczególnych działań może ulec nieznacznym modyfikacjom. Udział w projekcie oznacza uczestnictwo we wszystkich działaniach projektowych (opisanych powyżej).

Całkowity koszt udziału we wszystkich wydarzeniach projektowych (warsztaty stacjonarne i wyjazdowe, noclegi, transport, wyżywienie, koszty biletów wstępu i przewodników) wynosi ok. 1800 zł. (osoba). Częściowa odpłatność ze strony uczestników to 300 zł. (osoba) - co pokrywa tzw. wkład własny oraz wstępy do miejsc dodatkowo zwiedzanych. Projekt dofinansowany ze środków Rządowego Programu „Aktywni+”.

Zgłoszenia telefonicznie przyjmuje Arleta Maciak, tel. 695 867 357 (w dni robocze po godz. 16.00), zgłoszenie jest ważne razem z wpłatą 300 zł. od osoby oraz podaniem adresu, nr PESEL i numeru telefonu - wpłaty prosimy dokonywać po wykładzie w "Starej Oborze" w Skrzebowej 9 czerwca o godz. 19.00.

Liczy się kolejność zgłoszeń – w projekcie może wziąć udział 50 seniorów (pierwszeństwo dla członków Stowarzyszenia).

  • Cykl wyjazdów i warsztatów dla seniorów

Ważne:


Kontakt z parafią


Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613

Kontakt

 

Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa
Moszczanka 68
63-440 Raszków
e-mail: karolmarszal@wp.pl

Konto:
Bank Spółdzielczy w Raszkowie
55 8430 0009 0005 1422 0170 3760

KRS 0000242112
REGON 300157956
NIP 622-25-85-613