W niedzielę 26 września 2021 odbyły się kolejne warsztaty kulinarne dla członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków. W świetlicy wiejskiej w Moszczance spotkało się 50 pań (w dwóch grupach) uczestniczących w projekcie "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny".
Warsztaty prowadziła Joanna Włodarska z Akademii Siedliska pod Lipami z Żuław Elbląskich.
Zajęcia dotyczyły pieczenia chleba oraz przygotowywania kiszonek. Najpierw uczestniczki poznawały właściwości prozdrowotne poszczególnych rodzajów pieczywa i rozmawiały o tym, co się dzieje z mąką poddaną fermentacji gdy powstaje zakwas. Oczywiście upieczono (i zjedzono) chleb, każda z pań zabrała też do domu swoją porcję zakwasu. Gospodynie poznawały także tajniki sporządzania kiszonek - dowiedziały się jak przygotowywać solanki i dobierać przyprawy do różnych rodzajów kiszonek. Następnie własnoręcznie przygotowały kiszonki z pomidorów koktajlowych, kalafiora, cytryny, jabłek i marchewki.
Projekt sfinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.
Zdjęcia: Karol Marszał