W dn. 6-8 lipca odbyły się warsztaty kulinarne dla grupy seniorów z naszej gminy, realizowane w ramach projektu "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny". Pięćdziesięciu uczestników podzielonych na dwie grupy najpierw wzięło udział w 8-godzinnych warsztatach serowarskich – po wprowadzeniu do mikrobiologii i biochemii sera podpuszczkowego seniorzy uczyli się wytwarzania 4 typów serów: żuławskiego, korycińskiego, oscypka i ricotty. Przypomnieli sobie także sposób wytwarzania wielkopolskiego sera smażonego.
Druga część warsztatów to 4-godzinne zajęcia dotyczące pieczenia chleba oraz przygotowywania kiszonek. Najpierw uczestnicy poznawali właściwości prozdrowotne poszczególnych rodzajów pieczywa i rozmawiali o tym, co się dzieje z mąką poddaną fermentacji gdy powstaje zakwas. Oczywiście upieczono (i zjedzono) chleb, każdy zabrał też do domu swoją porcję zakwasu. Seniorzy poznawali także tajniki sporządzania kiszonek - dowiedzieli się jak przygotowywać solanki i dobierać przyprawy do różnych rodzajów kiszonek. Następnie własnoręcznie przygotowali kiszonki z pomidorów koktajlowych, kalafiora, cytryny, jabłek i podagrycznika.
Zajęcia odbywały się w świetlicy wiejskiej w Moszczance. Instruktorką była Joanna Włodarska z "Siedliska pod Lipami". Projekt dofinansowany jest ze środków Programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025.
Galeria zdjęć