"Ostrowskie smaki" w Moszczance

Promocja książki "Ostrowskie smaki. Specjały mistrzyni Józefy Hoffmanowej" odbyła się w niedzielę 30 września w świetlicy w Moszczance.

Wszystko zaczęło się od zdjęcia, jakie w starym albumie znalazła ostrowska dziennikarka Renata Weiss, i odkrywając jego historię, która była częścią jej rodziny, trafiła na uczennice przedwojennej mistrzyni Józefy Hoffmannowej. Wraz z historyczką z Moszczanki, Anetą Franc i dyrektorem Miejskiej Biblioteki Publicznej w Ostrowie Wielkopolskim Włodzimierzem Grabowskim, przez ponad rok zbierali materiały i gromadzili wspomnienia. W efekcie otrzymaliśmy unikatową książkę - gotowe a przede wszystkim sprawdzone przepisy, zebrane ze starych, domowych zeszytów. Opatrzone dodatkowo życiorysem Mistrzyni i ilustrowane archiwalnymi zdjęciami i pocztówkami starego Ostrowa.

O tym wszystkim mogliśmy usłyszeć z ust Anety Franc, prowadzącej promocję książki. Spotkanie przyciągnęło do Moszczancki około 100 osób - przede wszystkim pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Raszków ale także i uczennic niedoścignionej nauczycielki, jaką była żyjąca w latach 1896-1974 Józefa Hoffmann. Spotkanie połączone było z degustacją przygotowanych według tradycyjnych przepisów ciast i innych słodkości. Wypieki przygotowały uczennica Hoffmannowej - Anna Rykowska z Moszczanki (babki drożdżowe, babka szachownica, babka kakaowa, rurki francuskie, strucle z makiem, babeczki z malinamii a także torty: ciemny z alkoholem oraz jasny z brzoskwiniami i galaretką) oraz Maria Janoś z Ostrowa Wielkopolskiego, której mama uczyła sie u Hoffmanowej (jabłecznik, sernik, placek drożdżowy i jeż).