Gospodynie na Festiwalu

W sobotę 17 września w Gnieźnie odbył się po raz pierwszy Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Celem imprezy była promocja kuchni regionalnych i tradycyjnych, charakterystycznych dla różnych zakątków Wielkopolski a także promocja całego regionu, czemu służyć miało wylansowanie potraw regionalnych, kojarzonych z Wielkopolską. W festiwalu zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia kulinarne, działające w wielkopolskich powiatach.

Powiat Ostrowski reprezentowany był przez Koło Gospodyń Wiejskich Moszczanka - Skrzebowa, które organizowało w Moszczance w maju b.r. Prezentacje Kulinarne KGW. Pięcioosobowa drużyna zobowiązana była do przygotowania stoiska promocyjnego z możliwością degustacji a przede wszystkim trzech rodzajów ciast oraz dania będącego specjalnością drużyny. Panie serwowały mazurka, babkę i ciasteczka kruche a jako specjalność filet z kurczaka w miodzie z borowikami. O tym, że dania były bardzo udane świadczy fakt, że po dwudziestu minutach od rozpoczęcia degustacji stoisko naszych reprezentantek świeciło już pustymi talerzami.

Patronat honorowy nad Festiwalem sprawowali metropolita gnieźnieński, Prymas Polski arcybiskup Józef Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Wyjazd naszych Gospodyń  do Gniezna dofinansowany został przez Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.